Peder Sørensen
(1815-)
Else Marie Christensdatter
(Omkr 1815-)
Abraham Eriksen
(Omkr 1837-)
Johanne Andersdatter
(1828-)
Christian Pedersen Mageløs
(1858-1911)
Kirstine Andersen
(1858-1907)
Else Marie Pedersen
(1884-1968)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Martin Nielsen

2. Niels Marinus Nielsen

Else Marie Pedersen

  • Født: 10-1-1884, Veggerby, Hornum, Aalborg, Danmark, Bradsted
  • Dåb: 28-2-1884, Veggerby, Hornum, Aalborg, Danmark, Bradsted 2
  • Ægteskab (1): Martin Nielsen
  • Ægteskab (2): Niels Marinus Nielsen den 19-10-1906 i Flynder, Skodborg, Ringkøbing, Danmark 1
  • Død: 28-3-1968, Møborg, Skodborg, Ringkøbing, Danmark i en alder af 84 år

  Notater:

Kilde: Ulla Lilian Kristensen (Mikkelsen) og Preben Mikkelsen.Livsforløb: kom som 5 årig ud at tjene i Bradsted hos Per Hødker. Året efter kom hun i skole i Veggerby. Tjente i Hyllested, kom som 10 årig til Bradsted skole, tjente hos Niels Peder Kruse, Bradsted Mark. Hun var derpå hjemme godt 1 års tid. Kom til Veggerby hos smed Kristian Nielsen, var der 1½ år. Else Marie blev konfirmeret i Veggerby kirke 1898. Kom til Tyrestrup hos Jens Fristrup og var der i 3 år. Flyttede til Byrsted hos Kristian Hansen i 1 år, og herefter til Kirketerp Præstegård hos forpagter Lars Bus. Kom til Foldager, var her i 1½ år hos Kristen Knudsen. Boede i Byrsted hos Proprietær Hinds i 1 år. Kom til Pandum hovedgård hos forpagter Olesen. Flyttede til Flynder i 1907, hvor hun blev gift med Niels Marinus Nielsen, med hvem hun levede sammen med til de blev skilt i 1930. Arbejdede fra 1930 som vaskekone og lignende til november 43. Havde pensionat fra 43-48. Hun blev syg i 1948, havde kræft, og dermed mange indlæggelse på sygehusene i både Lemvig, Holstebro og Århus. Bedstemor var sengeliggende det meste af
tiden de sidste 10-15 år hun levede, og der kom en del plejepersoner i hjemmet. Ligeledes var Konrad (hendes søn), helt utrolig til at hjælpe hende. Bedstemor havde et 2 familiers hus i udkanten af Bækmarksbro (måske var det Møborg det hørte under). Huset ligger når man kommer fra Bækmarksbro og køre mod Møborg på højre side af vejen, ikke langt fra åen. Huset havde 2 lejligheder, og nogle små værelser oppe på loftet. I stuen var der brændeovn, og i køkkenet var der et brændekomfur. Vandet måtte de hente udenfor tæt ved bryggersdøren. Der var ingen toilet eller badeværelse i huset, og man måtte forrette sin nødtørft på et gammeldags lokum ude i baghuset.
Bedstemor havde høns i baghaven. Jeg (barnebarn) husker at hun selv lavede øl, og skræk og ve!!! det var bestemt ingen nydelse, og vi skulle absolut have det. Hvis der var nogle der (når bedstemor var ude i køkkenet efter et eller andet) skyndte sig at hælde det op til hen
des blomster, skyndte hun sig straks når hun kom ind, at fylde glasset op igen, "for du ska sørme ha hva du ka dræk", og det hjalp ikke spor at sige nej tak, der var ikke noget at gøre.
Bedstemor kunne godt være ret kradsbørstig, hun vidste bestemt hvad hun ville, også gerne hvad andre ville og skulle gøre, og derfor gik hun hos os under navnet gale bedstemor.
Bedstemor syede mange kludesko, som hun fik bestillinger på, vi købte også sko af hende. Jeg tror ikke de var kønne, men varme var de. Hun har altid været flittig og forsøgt at tjene lidt til dagen og vejen. For eksempel kom hun også i tanke om at hun jo kunne avle kartofler i hendes have og sælge dem til befolkningen der omkring. Men - det måtte ikke koste for meget, hun mente så at hun kunne lægge kartoffelskrællerne i jorden, så skulle det nok blive til noget. Det gjorde hun så og gødede det selvfølgelig godt og grundig med indholdet fra lokumspanden. Der kom også nogle vældige toppe op af jorden, og hun pralede med hendes flotte kartofler, folk sagde godt nok til hende at det kom der ingen kartofler ud af, men nu skulle de bare se. Da kartoffeltoppene så kom i blomst og folk kom og ville købe dem, ja så var der bare ingen knolde ved toppene. Selvfølgelig drillede folk hende med det, ved at de skulle gøre ærinde hos hende for at købe kartofler - det kunne hun bestemt ikke lide - så nu var der igen hoget, at skælde ud over.
Else Marie gik bestemt ikke af vejen for noget, hun kunne sikkert hvad hun ville. Hun var mægtig god til at synge og optræde, og mange sagde at der var gået en stor skuespiller tabt i hende.

Dødsfald: (Avis).
Fru Marie Nørmark, Frederiksberg, Bækmarksbro, er død efter lang tids sygdom. Hun blev 84 år.Marie Nørmark kom for mange år siden til Flynder, hvor hun blev gift med landmand Niels Nørmark, der ejede ejendommen Nørmark. Senere flyttede de til Bækmarksbro til det sted, hvor Marie Nørmark nu er død. Hun blev enke for mange år siden,med den store børneflok, hvoraf de 8 lever, holdt trofast sammen om hjemmet. For ca. 20 år siden blev Marie Nørmark ramt af svær sygdom, og i de senere år har hun været hjælpeløs og sengeliggende. Hun har i sin alderdom haft en god støtte i sønnen Conrad, der med omhu passede og plejede moderen på en måde, der har vakt beundring hos alle, der så det gode indbyrdes forhold, der var mellem mor og søn.

Avisnotat:
Jordefærd i Møborg. Fru Marie Nørmark, Frederiksberg, Bækmarksbro, blev onsdag eftermiddag stedt til hvile på Måborg Kirkegård. En talrig familiekreds samt naboer og venner var kommet til stede i den smukt pyntede Møborg kirke, hvor et væld af kranse dækkede m
idtergangen.
Pastor I. Godtkjær talte ud fra ordene i Johs. Ev. kap. 8 vers 51: "Sandelig, sandelig siger jeg eder, om nogen holder fast ved mit ord, skal han i al evighed ikke se døden". Præsten sagde bl.a.:- Disse ord lød ved Marie Nørmarks sygeseng, da hun sidste gang var til alters. Da var jeres mor træt, og da er det godt at være ham nær, der vil frelse og føre os gennem dødens port. Disse sygdomsår har været en streng tid for hende og for jer, hendes kære. Men hun var fuld af glæde og tak og fulgte interesseret sin familie i tankerne. Hun var stolt over og hun talte om, at hun var oldemor - ja endog tipoldemor. Hun fulgte med i meget, så godt kræfterne slog til, og ind imellem kom disse festlige bemærkninger. Vi skulle gerne synge en sang sammen, og hvad vil det da sige at synge en salme og gerne ville til alters? Det er det, Jesus taler om: At holde fast ved guds ord. Det kan være svært, når livet farer hårdt frem, men vi er døbt til at høre gud til, og jesus siger, at de, der holder fast, skal ikke se døden. Vi har godt af nu i fastetiden at blive mindet om, at den bitre kalk tog jesus fra os. Måtte det da brænde sig ind i os: Om nogen holder fast ved mit ord, skal han i al evighed ikke se døden.
Efter at pastor Godtkjær havde forrettet jordpåkastelsen, takkede Chr. Jacobsen for deltagelsen og indbød til mindesamvær i missionshuset.

  Begivenheder i hendes liv:

• Beskæftigelse: Husmoder syerske.

• Folketælling: nr. 19, et hus i Hyllested, 1890, Suldrup, Hornum, Aalborg, Danmark. 3

• Konfirmation: Veggerby kirke, 17-4-1898, Veggerby, Hornum, Aalborg, Danmark, (Kirke). 4

• Folketælling: nr. 103/104, Tyrestrup, 1901, Bislev, Hornum, Aalborg, Danmark. 5

• Folketælling: nr. 14, Hvidtfeldsminde en gård, 1916, Møborg, Skodborg, Ringkøbing, Danmark. 6

• Folketælling: fam.nr. 18 i Hvidtfeldsminde, 1925, Møborg, Skodborg, Ringkøbing, Danmark. 7


Else blev gift med Martin Nielsen. (Martin Nielsen blev født før 1885.)


Else blev derefter gift med Niels Marinus Nielsen, søn af Poul Hyldgaard Nielsen og Ziliane Nielsen, den 19-10-1906 i Flynder, Skodborg, Ringkøbing, Danmark.1 (Niels Marinus Nielsen blev født den 8-10-1870 i Flynder, Skodborg, Ringkøbing, Danmark, (Nørmark), dåb den 15-11-1870 i Flynder, Skodborg, Ringkøbing, Danmark, (Kirke),8 døde den 7-6-1948 i Lemvig, Skodborg, Ringkøbing, Danmark og blev begravet den 10-6-1948 i Lemvig, Skodborg, Ringkøbing, Danmark, (Kirkegård).)


Kilder


1 (arkivalieronline (C487/H/023)), 0152a-V.
Nr. 3
Gom: Enkemand (efter 1ste ægteskab med Petra Andersen som døde 28 april 1906) og husmand Niels Marinus Nielsen 35 Aar gl af Nørmark i Flynder. Søn af husmand Poul Hyldgaard Nielsen og hustru Ciliane Nielsen af Flynder. Født d. 8 oktober 1871 i Flynder.
Brud: Ugift Else Marie Pedersen 22 Aar gl af Flynder. Datter af husmand Christian Pedersen og hustru Kirsten Andersen, Bredsted af Veggerby sogn. Født den 10 januar 1884 i Veggerby sogn i Hornum Herred.
Forlovere: Poul H. Nielsen husmand i Flynder. Mads Madsen husmand i Flynder.
Tillysning bestilt: 28 september - tillysning: 30 september, 7 oktober, 14 oktober
Viet: 1906, 19 oktober
Af sognepræst Stenstrup i Kirken.

2 (arkivalieronline (C168/A/005)), K02-08-A.
No: 2
Aar og Datum: 10 januar (1884)
Barnets fulde Navn: Else Marie Pedersen
Daabs datum enten i Kirken eller Hjemme: 28 februar hjemme, 2. june i kirken
Forældrenes Navne, Stand og Opholdssted: Hmd Kristian Pedersen og Hustru Kirstine Andersen (24 Aar) i Bradsted
Faddernes Navne, Stand og Opholdssted: Barnets moder, Gmd Niels Søgaards Hustru, Aftmd Niels Nielsen Bruun, Gmd Niels Søgaard, Ungkarl Niels Søren Lassen, Alle af Hjeds
.

3 FT 1890 - Ålborg amt, løbenr. 89.
Aalborg, Hornum, Suldrup, Hyllested, 1 Hus, 19, FT-1890, A8348
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Christian Pedersen 31 Gift Husfader Husejer Voxlev
Kirstine Pedersen 31 Gift Husmoder - Hornum
Jørgen Christian Pedersen 8 Ugift Barn - Sønderholm
Else Marie Pedersen 6 Ugift Barn - Veggerby
Petrea Kirstine Pedersen 3 Ugift Barn - Suldrup
Ane Dorthea Pedersen 1 Ugift Barn - Suldrup
.

4 (LAV (C168-6) på mikrofilm), side 109.
No: 2
Dato: 1898 - 17 April
Konfirmandens Navn og Opholdssted: Else Marie Pedersen, Veggerby
Forældrenes eller huusbondens, Pleieforældrenes Navn og Boepæl: Husmand Kristian Pedersen og Hustru Kirstine Andersen i Bradsted. Tjener Smed Kristian Nielsen i Veggerby.
Konfirmandens Alder efter Dag og Datum udviist ved Døbe Attest:
Bradsted 10 januar, hjemmedøbt 28 februar, Veggerby 2 juni 1884
Forrettet af: Af sognets præst
.

5 FT 1901 - Ålborg amt, løbenr. 549.
Aalborg, Hornum, Bislev, Tyrestrup, 104, 103, FT-1901, B6986
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Jens Larsen 14/7-1854 Gift Husfader Gaardejer Bislev sogn Aalborg amt
Ingeborg Mortensen 29/2-1866!! Gift Husmoder Bislev sogn Aalborg amt
Lars Kristian Mortensen Larsen 21/11-1887 Ugift Barn Bislev sogn Aalborg amt
Anæus Sofus Herman Larsen 11/8-1890 Ugift Barn Bislev sogn Aalborg amt
Else Marie Pedersen 10/2-1884 Ugift Tjenestetyende Veggerby sogn Aalborg amt
.

6 (Arkivalieronline), AO - FT 1916 / 00175 / 01031.
Niels Nielsen, 9 okt. 1872, husfader og arbejdsmand
Else Marie Nielsen, 10 jan. 1884, husmoder
Olga Nielsen, 28 jan 1904, barn
Valdemar Nielsen, 20 jun 1906, barn
Petra Nielsen, 30 sep 1907, barn
Kirstine Nielsen, 23 jan 1910, barn
Sigrid Nielsen, 29 sep 1912, barn
Vagner Nielsen, 23 maj 1914, barn
Konrad Nielsen, 9. sep 1915, barn
.

7 (arkivalieronline), http://www.arkivalieronline.dk/data/folketaelling/FT1925/0253/01037.tif.
Hvidtfeldsminde i Møborg sogn, nr. 18
Nielsen, Niels Marinus, m, 8/10 1871, Flønder, g, husfader, landarbejder, Bøvling
Nielsen, Else Marie, k, 10/1 1884, Veggeby, g, husmoder
Nielsen, Poul Vagner, m, 23/5 1913, Flønder, ug, barn
Nielsen, Konrad, m, 7/3 1917, Møborg, ug, barn
Nielsen, Gudrun, k, 2/19 1918, Møborg, ug, barn
Nielsen, Valdemar, m, 23/5 1921, Møborg, ug, barn
Nielsen, Gerda, k, 2/9 1923, Møborg, ug, barn
Nielsen, Kristian, m, 8/8 1925, Møborg, ug, barn.

8 (arkivalieronline (C487/B/020)), K01-25-A.
Aar og Datum: 8 oct. 1870
Barnets fulde Navn: Niels Marinus Nielsen
Daabs datum enten i Kirken eller Hjemme: 15 nov. i kirken
Forældrenes Navne, Stand og Opholdssted: Husmand Poul Nielsen og Hustru Ziliane Nielsen fra Nørmark
Faddernes Navne, Stand og Opholdssted: Gaardmand Jens Christian Nielsen's hustru af Fabjerg. Gaardmændene Nicolai og Andreas Paulsen, Husmand Hans Overgaard Pedersen samt pigen Kirsten Maribo Poulsen alle af Flynder.
.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 7-9-2014 med Legacy 8.0 fra Millennia